ONKO TANSSI LIIKUNTAA VAI KULTTUURIA?

ONKO TANSSI LIIKUNTAA VAI KULTTUURIA – OPPILAAT VASTAAVAT

Kysyimme, kumpaa tanssi on enemmän, liikuntaa vai kulttuuria. Saimme paljon erittäin kiinnostavia vastauksia. Lue ne alta!

Näin Fabrikan oppilaat vastasivat

Liikuntaa 72 %
Kulttuuria 28 %

Näin Fabrikan opettajat vastasivat

Liikuntaa 0 %
Kulttuuria 100 %

OPPILAIDEN VASTAUKSET – ONKO TANSSI LIIKUNTAA VAI KULTTUURIA?

Kysymykseen vastasi yhteensä 198 tanssinharrastajaa. Tässä osa vastauksista. Kiitos kaikille ajatuksiaan jakaneille!

Liikuntaa
Olen aika 50-50 tämän suhteen, mutta ensisijaisesti tanssi on kuitenkin itselle yksi liikuntamuoto. Toisaalta, tanssi on kuitenkin myös taidetta, ja taide on kulttuuria. Hmm…

Liikuntaa
Oiva kysymys – en ollut hoksannut ajatella tanssia kulttuurina!

Liikuntaa
Kysymys on turhan rajoittava! Tanssi on aina sekä liikuntaa että kulttuuria. Minusta näitä puolia ei voi erottaa toisistaan!

Kulttuuria
Näistä kahdesta vaihtoehdosta enempi kulttuuria, mutta tarkempi vastaus on se, että tanssi on musiikkia.

Kulttuuria
Olen alkanut ymmärtää monien musiikkilajien ideaa vasta tanssittuani niitä, sillä liikkeellä pääsee ikäänkuin musiikin sisään. Liikunta tulee sitten siinä sivussa.

Kulttuuria
Tanssi ja musiikki ovat kulttuurin kieltä.

Kulttuuria
Musiikki on niin suuressa osassa. Eikä tanssitunneissa olisi järkeä ilman eri musiikkigenrejä ja tanssittavia biisejä

Liikuntaa
Etupäässä harrastan tanssia, koska se on minulle mieluinen liikuntamuoto, mutta on kiinnostavaa, jos opettajat valottavat tanssilajin historiaa ja kulttuurisidoksia.

Liikuntaa
En ole harrastanut tanssia vielä pitkään, ja tähän mennessä sillä on ollut minulle merkitystä enemmän liikuntamuotona josta nautin suuresti. Luulen, että käsitys saattaa muuttua ajan kanssa.

Liikuntaa
En halua mitenkään unohtaa tanssin kulttuurista merkitystä, mutta itselleni liike on kuitenkin lopulta tärkeämpi. Tanssi liikuttaa kehoa ja mieltä – noh, ehkei se olisi kuitenkaan niin mieltäliikuttavaa ilman kulttuurista sisältöä.

Kulttuuria
Minun mielestä tanssi on ehdottomasti yksi taiteen laji. Toki tanssissa yhdistyy musiikki ja liike. Joten osaltaan se on myös liikkumista. Kulttuurillisesta näkökulmasta tanssi on kuitenkin luovaa ja se koostuu monista taiteellisista asioista. Ja se yhdistää myös ihmisiä ja yhteisöjä. Ajattelen että tanssi on myös yksi viestimisen ja viestinnän muoto kehollisesti.

Kulttuuria
Tanssi luo kulttuuria, eikä pelkästään heijasta sitä. Tanssiminen on elämänilon ilmaisua ja vapauttaa hyviä energioita sekä hyvää mieltä tanssijalle ja toivottavasti myös katsojalle. Tanssiminen on myös mainiota aivojumppaa!

Kulttuuri
Tanssi on ihana tapa tutustua erilaisiin kulttuureihin, koska tanssissa eri kultuurien musiikki ja ilmaisukieli linkittyvät yhteen. Kun on mukana tanssimassa, kokee kulttuurin paljon kokemuksellisemmin kuin vain jos olisi esitysten katsojana. Lisäksi, kun on itse päässyt kokeilemaan liikekieltä. ymmärtää esityksiä myös paljon paremmin, joten tanssiharrastus myös kasvattaa tanssikulttuurin kuluttajana ja lisää tanssin katsomisen nautintoa. Kulttuuri-käsite on laajempi kuin eri maista kotoisin olevat kulttuurit, onhan myös hoppikulttuuri ja katunassimaailma ja yhtähyvin broadway-kulttuuri, Jos tanssi olisi vain liikkumista musiikin tahtiin, voisi yhtähyvin mennä lihaskuntotunnille, jossa soi poppipiisit taustalla, mutta onneksi tanssi on paljon enemmän.

Liikuntaa
Tanssihan on molempia ja paljon enemmän, se on sielun ja kehon huoltoa, mielihyvää, vapautta, itsensä vapauttamista ja löytämistä. Matka maailmalle, eri maihin. Se on myös yhteenkuuluvuutta. Seikkailua ja paljon muuta <3 Vieraillessani teillä ensimmäistä kertaa sensual maraton setissä, tanssi oli myös kadonneen naisellisuuteni etsintää. Kiitos vielä aivan mielettömän ihanasta tanssimatkasta teidän upeiden ohjaajien opastamana<3

Liikuntaa
Tanssi se ei ole pelkkää liikuntaa. Tanssi se on enemmän rakkautta itseä kohtaan. Arvostusta keho kohtaan, että voi liikkua ja ilmaista itseään vapaasti. Tanssi myös parhaimmillaan nostaa itsetuntoa.

Liikuntaa
Todellisuudessa tanssi on mielestäni sekä liikuntaa että kulttuuria, mutta haluaisin tuoda esille tanssin terveydelliset vaikutukset. Tanssi on todellinen terveysteko, kunnon kohottamisen lisäksi liikuntamuodoista erityisesti tanssi hoitaa aivoterveyttä ja on tehokas esimerkiksi masennuksen hoidossa.

Kulttuuria
Vaikka tanssi on tehokasta liikuntaa, ajattelen sen enemmän terapeuttisena hetkenä ja sukelluksena niin musiikkikulttuuriin kuin eri maiden kulttuureihin. Tanssitunneilla tuntuu siltä, että on jossain ihan omassa kuplassa missä saa ammentaa ja oppia niin musiikista kuin tanssista ja sitä kautta maailman eri kolkista.

Kulttuuria
Koen erit lattaritanssin osana elämän kokonaisuutta, eli en lähde “tanssitunnille” ajatuksella; tämä on terveyden hoitamista liikunnalla. Liikunta tulee tanssissa mielestäni vähänkuin siinä sivussa… Tanssiminen on niin kokonaisvaltainen olomuoto liikkua, liikuttaa itseään, että siinä erityisesti lattarimusiikki liikuttaa myös sielua, mieltä ja koko ihmistä ihanuudellaan. Rytmit herättävät kaikki aistit… Paritanssissa kohtaa toisen ihmisen, kontakti siis myös kanssatanssijaan ja salin muihin tanssijoihin. Tanssi on siis kokonaisvaltaista endorfiinia, jota voi sanoa myös kulttuuriksi.

Kulttuuria
Itselle tanssi on nykyään enemmän kulttuuria ja sosiaalisuutta. Kaikki omat tuntini ovat tällä hetkellä Eijan tunteja ja saan joka viikko useilla tunneilla aimo pläjäyksen kuubalaista kulttuuria opetuksessa.

Liikuntaa
Erittäin kiinnostava kysymys! Koen Fabrikan kurssien olevan enemmän liikuntaa, koska tunneilla on ohjaaja, jonka ohjeistuksen mukaan pääsääntöisesti liikutaan. Oletan, että tarkoituksena on myös oppia jotakin uutta ja olla liikkeessä lähes koko tunti. Vertaan kursseja vapaisiin tansseihin, jotka koen taas kulttuuriksi. Vapaissa tansseissa ei ole tavoitteita, koreografiaa eikä ohjaajaa ja jokainen liikuu tai on liikkumatta oman fiiliksen mukaan.

Liikuntaa
Kun itse tanssii, se on liikuntaa. Mutta kun katsoo muiden tanssia, se on kulttuuria.

Liikuntaa
Tällä hetkellä tanssi on itselle enemmän liikuntaa, joka ei tunnu liikunnalta. Eli hauskaa, mukaansa tempaavaa ja iloista eikä suorituskeskeistä puurtamista. Kulttuuri on tähän päälle mukava bonus, jonka merkitys saattaa kasvaa, kun tanssitaidot kehittyy ja tekee mieli tutkia ja oppia syvällisemmin lajeista.

Liikuntaa
Tanssi on liikuntaa, koska se on hurjan hauskaa, hengästyttävää, hikistä ja aivan mahtava liikuntamuoto.

Liikuntaa
Näin vanhana kilpatanssijana olen enemmän sen liikunta- tai jopa urheiluaspektin kanssa sinut, toki lajista hiukan riippuu, itse olen sitä mieltä, että kun laitetaan numero frakin selkään, niin ollaan urheilukilpailuissa!

Liikuntaa
Kun valita täytyy, tanssi on ilman muuta liikuntaa! Tanssitunnin tai -illan jälkeen olo on tosi iloinen ja vähän väsynyt, eli juuri samanlainen kuin kaverin kanssa juostun lenkin jälkeen. Oma kulttuurinsa ja traditionsa on yhteislenkissäkin, mutta ystävien läsnäolo, noudatetut sosiaaliset normit tai jaettu ilo eivät tee lenkkeilystä vähemmän liikuntaa. Näin on tanssinkin laita: liikuntaa siis! (Ja vieläpä tutkitusti terveyttä edistävää puuhaa.)

Kulttuuria
Tanssi on taidetta ja sen myötä osa kulttuuria.

Kulttuuria
Tanssi on oma taiteenlajinsa, koreografiat ovat teoksia siinä missä esim. maalaukset tai musiikkikin. Ja samalla tosiaan tanssissa ammennetaan eri kansojen kulttuurista ja kulttuuriperinnöstä – niin liikekielessä, musiikissa kuin vaatetuksessakin. Tästä syystä sanon, että tanssi on kulttuuria!

Kulttuuria
Tanssi saa kokonaisvaltaisesti aistit ja mielen liikkeelle. Tanssin avulla kerrotaan tarinoita, mielen tiloja ja ne saa aikaan hienoa pohdiskelua.

Liikuntaa
Tanssin kieli on universaali. Ei tarvitse tietää toisesta mitään voidakseen tanssia hänen kanssaan.

Kulttuuria
Minulle tanssiin liittyy ensisijaisesti uuden oppiminen, itseilmaisu ja ystävien tapaaminen. Liikunta tulee kivana plussana.

Kulttuuria
Minulle tanssi on universaali kieli ilmaista asioita (mm.elämää ja kuolemaa ja ihmisyyttä), tanssi mahdollistaa osallisuuden, laajentaa kokemusmaailmaa, yhdistää ihmisiä, tuo iloa ja uusia värejä elämään monin eri tavoin.

Liikuntaa
Liikuntakulttuuria eli molempia fifty-sixty!👍

Liikuntaa
Mulle liikunta on koko elämä, joten kyllä se tanssikin sille puolelle kallistuu. Tanssiessani kuitenkin unohdan liikkuvani ❤️☀️

Liikuntaa
Olisin voinut valita kumman vaan tai mieluimmin molemmat: tanssi on liikunnallista kulttuuria!

Liikuntaa
Melko lähelle menevät, mutta ehkä silti enemmän liikuntaa. Kuitenkin ilman kiinnostavaa kuubalaista kulttuuria, musiikkia ja iloista “Fabrika-kulttuuria” olisi tanssin harrastus loppunut jo aikaa sitten sen haasteellisuuteen 🙂

Liikuntaa
Tanssi on mulle liikuntaa sekä aivoille, että keholle. Meno on aina energinen ja vauhdikas, siitä saa kroppa kyytiä! Aivot taas saa uusien kuvioiden ja rytmien kanssa puurrettavaa. Mukavasti pääsee aina Fabrikan tunneilla flow-tilaan sukeltamaan salsan saloihin muiden tanssijoiden kanssa!

Kulttuuria
Fabrikan tunneilla on oppinut paljon kuubalaisesta musiikista ja siihen liittyvästä kulttuurista. Esim. afrocubano tunneilla kulttuuri on paljon läsnä joka tekee tanssimisesta paljon mielenkiintoisempaa.

Kulttuuria
Vaikea kysymys. Itse olen mieltänyt tanssin olevan enemmän kulttuuria, sillä tietyt tanssilajit eivät varmaan ole syntyneet alun perin vain siksi että saataisiin liikuntaa.

Kulttuuria
Tanssin tyylilajeissa näkyy vahvasti etnisyys ja eri kulttuurien taustat, joka tekee siitä mielestäni enemmän kulttuuria kuin liikuntaa (jota se toki myös on).

Kulttuuria
Tanssi on usein aluksi liikuntaa ja se aloitetaan liikkumisen vuoksi. Myöhemmin siitä tulee addiktio, elämäntapa. Jotta ymmärtää tanssia, mitä on tekemässä, täytyy tuntea tausta ja kulttuuri, josta liike on lähtenyt.

Liikuntaa
Koen, että kysymys on kompa, tanssi on sekä liikuntaa että kulttuuria – ja vielä paljon muuta niiden yli. Jos valinta on näistä kahdesta tehtävä, vaakani kallistuu liikuntaan. Tanssi ylittää kulttuuriset rajat, on liikkeessä olevaa rakkautta. Tanssi on toki osa kulttuurejakin, mutta tanssikulttuuriin perehtyminen ei ole tanssia – tarvitaan liike, vähintään sisäinen rytmi tai aaltoileva toivo. Tanssi on kaikissa muodoissaan tosi konkreettinen juttu: siinä on ihminen, keho, rytmi ja liike. Tanssi on universaalia, ajatonta elämän tulkintaa, kehollista empatiaa. Se on kansallisuudet ylittävä kieli, jonka voimme tunnistaa ja jolla voimme kommunikoida. Se yhdistää ihmisiä, tekee näkyväksi yhteyden (kulttuurisista) eroistamme huolimatta. Elämä on tanssija ja sinä olet tanssi. Tanssi on tuokioita jolloin tuntee olevansa elossa.

Liikuntaa
Tanssi on bileet, tanssi on elämänilo, tanssi on kehon ja mielen lento, vapaahyppy, vuoristorata. Tanssi on tunteet. Tanssi on rentous. Valitsin liikunta, koska kulttuurissa tulee mielestäni vähemmän ihanan hiki.

Kulttuuria
Jos ajattelen tanssia yleisemmällä tasolla, se on aina kiinnitettävissä tiettyyn kulttuuriin; aikaan, paikkaan ja ihmisiin. Siksi vastaukseni on kulttuuri!

Kulttuuria
Auttaa tilapäisesti palmujen katveen ikävään. Tunneilla voi poistua kylmästä ankeudesta jonnekin lämpimien öiden sykkeeseen.

Kulttuuria
Olin ensimmäistä kertaa Länsi-Afrikassa Beninissä v. 2007. Kahden kuukauden työskentelyjakson aikana totesin että tuntuu kuin pääni olisi ruuvattu irti, käännetty ympäri ja ravisteltu. Logiikalla ei ollut mitään tekemistä tuossa maailmassa. Palasin maahan useita kertoja ymmärtääkseni edes jotakin. Olin kuvannut erilaisia voodoo seremonioita, joissa rummutus ja tanssit olivat pääasiassa, mutta en ymmärtänyt niistä mitään. Olin videoinut kalastajien nuotan vetämistä, jota säestää metallisoittimella soitettu rytmi, josta en myöskään ymmärtänyt mitään. Kirjallisuudesta ei löytynyt apua ymmärrykseen. Aloitin salsan tanssimisen ”dementian ehkäisy mielessä” vuosia sitten yksilötunneilla. Vei aikaa ennen kuin uskalsin mukaan parisalsaan, ja yhteisöllisyys vei mukanaan. Fabrikan kursseilla minulle on auennut salsan afrikkalaisperäiset juuret ja rytmiikka-tekniikka tunneilla käsitellystä synkoopista löytyi tuo toisin tekemisen tapa. Nyt tiedän, että kalastajat soittavat yleensä klavea tai vaihtavat välillä rumbaan. Jani Lehtioksan työpajat Fabrikalla ovat avanneet kiinnostavalla tavalla kuubalaista musiikkia ja sen juuria. Ihana oivallus itselleni on ollut se, että tanssiessa pään ei tarvitse muistaa vaan keho muistaa, ja tanssi voi olla kommunikaation muoto vaikka yhteistä puhuttua kieltä ei olisikaan.

Kiitos kaikille vastaajille! Huhtikuun kysymyksen arvontapalkintona oli 30 €:n lahjakortti Fabrikalle.
Arvonnan voitti Hanne H., onnea!
KATSO KAIKKI KUUKAUDEN KYSYMYKSET
HUHTIKUUN KYSYMYS – ONKO TANSSI LIIKUNTAA VAI KULTTUURIA?
MAALISKUUN KYSYMYS – FABRIKAN VIISI SUOSITUINTA KURSSIA
HELMIKUUN KYSYMYS – MIKÄ FABRIKAN VÄREISTÄ ON SUOSIKKISI?
TAMMIKUUN KYSYMYS – MILLAISESSA TANSSITAPAHTUMASSA SINÄ KÄYT MIELUITEN?
JOULUKUUN KYSYMYS – MIKÄ SAI SINUT VALITSEMAAN FABRIKAN?
MARRASKUUN KYSYMYS – MIKÄ ON SINUN SYYSI TANSSIA?