RYTMITYÖPAJA

SALSASTA TOLKKUA! RYTMITYÖPAJA KUUBALAISEN TANSSIN HARRASTAJILLE

Opi kuuntelemaan salsaa ja timbaa uudella tavalla! Luennoimassa valloittava Jani Lehtioksa (Hki).

Lauantaina 11.11.

12.30

Rytmityöpaja 1,5 h

Jani

KARTTA VÄÄRIN PÄIN?

Tunnistatko tunteen, kun kuubalaisesta musiikista ei meinaa millään löytää iskuja, joille tanssia? Et ole yksin. Ongelma ei johdu rytmitajuttomuudesta vaan eurooppalaisesta tavasta kuunnella afrikkalaissukuista rytmiikkaa, johon salsamusiikkikin perustuu.

Kun suurin osa rytmikuvioiden painotuksista osuu muualle kuin pulssille tai tanssiaskelille, on eurooppalaisen kuulijan “kartta” vaarassa kääntyä “väärin päin”.

Kuubalaiset suhtautuvat rytmiin perustavanlaatuisesti eri tavalla kuin eurooppalaiset. Kun rytmiä oppii kuuntelemaan samalla tavalla kuin he, saa musiikista yhtäkkiä ihan eri tavalla tolkkua.

RYTMITYÖPAJA

Puolentoista tunnin rytmiluennolla ohjelmoidaan korvaa kuuntelemaan musiikkia uudella tavalla. Valaisevien esimerkkien kautta ymmärrät, mikä erottaa toisistaan eurooppalaisen ja kuubalaisen rytmikäsityksen ja opit kääntämään omaa korvaasi kuubalaiselle taajuudelle.

Jani Lehtioksan luennot ovat hersyvän hauskoja ja rentoja. Hän osaa purkaa kuubalaisen rytmikäsityksen osiin kansantajuisesti selittämällä ja esimerkkejä soittamalla.

Luennon lomassa tehdään myös yhdessä helppoja rytmiharjoituksia. Kaikki harjoitukset tehdään tuoleilla istuen, et tarvitse mukaasi treenivaatteita.

KENELLE?

Työpaja sopii kaikille salsaa tai muuta kuubalaista tanssia harrastaville, sekä vasta-alkajille että edistyneille.

JANI LEHTIOKSA

Lyömäsoittaja ja kuubalaisen rytmiikan tutkija Jani Lehtioksa on opiskellut alaansa maailman huippujen kanssa Suomessa ja Kuubassa. Hän on ensimmäinen Suomessa muusikon ammattiin valmistunut, jonka pääinstrumentti on tumbadora (congarummut).

Salsapiireissä Jani tunnetaan parhaiten son-yhtye Bomba Buenan perustajana ja lyömäsoittajana. Hän on luennoinut kuubalaisesta rytmiikasta mm. Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolla ja Rumba-Akatemiassa.

Jani Lehtioksa (Hki)

SUOSITTELEN

Kun ensimmäisen kerran kuuntelin Janin luentoa, leukani loksahti auki. Miten hyvin hän selittikään asiat musiikin näkökulmasta. Ja olen sentään omistanut elämästäni yli 20 vuotta kuubalaiselle tanssille!

Kuubalainen tanssi on liikeperiaatteiltaan erilaista siksi, että rytmiä kuunnellaan eri tavalla. Kun ymmärtää sen, kaikki loksahtaa paikalleen ja ovi kuubalaisen tanssin mahtavaan maailmaan aukeaa.

Eija Nummela, Fabrikan kuubalaisten tanssien opettaja