MINUN FABRIKANI

“YKSIN EI TÄÄLLÄ TARVITSE VEIVATA” – TIA LILIUS LÖYSI TANSSITUNNILTA IHANIA YSTÄVIÄ

Reilut kymmenen vuotta sitten Tia Lilius tapasi tanssitunnilla joukon hyviä tyyppejä. Samojen ystävien kanssa hän käy edelleen Fabrikalla tanssitunneilla.

Teksti: Roosa Jarkko

Markkinointitoimistossa yksikön johtajana työskentelevä Tia Lilius aloitti tanssin Salsa Housella Eija Nummelan tunneilla vuonna 2013. Ensimmäinen laji oli parisalsa, mutta pian hän innostui käymään myös cabaret- ja afrocubano-tunneilla. Tanssin lomassa Tia tutustui nopeasti muihin tanssijoihin, mikä on kantanut pitkälle.

– Jo ihan silloin alussa tapasin porukan, jonka kanssa käymme edelleen Fabrikalla tanssimassa. Meistä on tullut hyviä ystäviä, Tia kertoo.

Vaikka taitoa ei vielä tanssiharrastuksen alussa ollut kertynyt kuin muutamalta kuukaudelta, Tia lähti rohkeasti kaikkeen mukaan.

– Lähdin puolen vuoden tanssimisen jälkeen Eijan järjestämälle opintomatkalle Kuubaan. Sukelsin suoraan syvään päätyyn. Kyllähän se jännitti, mutta onneksi tunsin matkalta entuudestaan yhden ihmisen, Tia muistelee.


Tia Lilius oli tanssinut vasta puoli vuotta, kun hän lähti Fabrikan perustajan Eijan järjestämälle tanssimatkalle Kuubaan vuonna 2013. Jenni Airaksinen (vas.) oli ainoa, jonka hän tunsi matkaporukasta entuudestaan.

Matkalle lähteminen oli vasta ensiaskel Tian uudella tanssitaipaleella. Tia on harrastanut aiemmin elämänsä aikana vain yksilölajeja, mutta aikuisiällä ryhmässä tanssiminen sytytti uuden liekin.

– Liikkumaan pääsee vaikka juoksulenkillä, mutta kyllä tanssimisessa puoleensa vetää yhteisöllisyys ja yhteinen kokemus, Tia hymyilee.

– Tätä ei voi sanoa pelkäksi treeniksi. Tanssimisessa on niin paljon niitä ylempiä tasoja, kuten oppiminen ja itsensä ylittäminen, kun hiffaa uusia asioita. Minua motivoi Eijan sopivasti ankara ja analyyttinen opetustyyli, sekä tottakai hänen intohimonsa tanssia kohtaan.


Tanssi tuo Tia Liliuksen arkeen paitsi yhteisöllisyyttä ja iloa myös riemua uuden oppimisesta ja itsensä ylittämisestä.

Rakkaan harrastuksen vaikutukset näkyvät myös Tian lähipiirissä, sillä sitä kautta koko perhe on saanut läheisiä ystäviä.

– En osannut edes ajatella, että aikuisiällä saisi tällä tavalla ihan uuden kaveriporukan. Käymme yhdessä jopa mökkeilemässä. Onhan se huikeeta ja aikamoinen rikkaus, Tia miettii.

– Tanssi meidät on tuonut yhteen, ei mikään muu. Olemme eri ikäisiä ja eri työpaikoissa, joten emme olisi ikinä tavanneet ilman tätä harrastusta.

Tanssivien kavereiden kanssa Tia päätyy salsaamaan niin yhteisissä illanistujaisissa kuin Fabrikan bileissäkin.

– Olisi outoa, jos bileitä ei olisi. Ne niin kuuluvat kuubalaisen tanssin skeneen, Tia sanoo.

– Bileissä voi tanssia yksin tai parin kanssa, ja usein tanssimme isommallakin porukalla. Tanssin hauskuus on siinä yhdessä tekemisessä.

Tällä hetkellä Tia ehtii perhe-elämän kiireiden vuoksi vain yhdelle tanssitunnille viikossa, mutta hän haaveilee, että voisi tulevaisuudessa tanssia taas enemmän.

– Haluan olla aktiivisesti poikani jalkapalloharrastuksessa mukana, ja se vie paljon aikaa, kun harjoituksia on monta kertaa viikossa. Muuten olisin varmaan Fabrikalla joka ilta, Tia nauraa.

– Onneksi tanssikoululla on laaja valikoima, josta voi valita omaan tilanteeseen sopivat kurssit. Nyt eletään tätä vaihetta, mutta tiedän, että tulee myös aika, kun tanssitunteja mahtuu viikkoon taas useampi.


Tanssin kautta Tia huomasi nauttivansa esiintymisestä. Hän  on ollut usein mukana myös koulun mainoskuvauksissa, kuten tässä Fabrikan kuvauksissa kesällä 2023.

Viikkotuntien lisäksi Tialla on kokemusta myös esiintyvässä ryhmässä tanssimisesta. Hänen palonsa esiintymistä kohtaan on tullut esille vasta aikuisiällä tanssin myötä.

– Tykkään esiintymisestä ihan hulluna! Mutta en tiennyt siitä aiemmin, sillä en ole ikinä erityisesti pitänyt yleisön edessä puhumisesta, Tia kertoo.

– Kyllä esiintymisinnokkuus liittyy tähän lajiin ja tähän porukkaan. Yksin en lähtisi lavalle veivaamaan.

Tanssi tuo arkeen yhteisöllisyyttä ja iloa. Vaikka joskus väsyttäisi lähteä tunnille, niin jälkikäteen on voimaantunut ja ylevä olo.

– Korona-aikana kotona ollessa tuntui, että naiseus hävisi niihin pieruverkkareihin. Tuntui niin hyvältä päästä taas cabaret-tunneille muikeilemaan, Tia sanoo.

– Katutanssin maanläheisyys ja rosoisuus vetää puoleensa, mutta samalla nautin siitä, että saan joskus olla ylitsepursuavan naisellinen. Tanssitunneilla voin revitellä täysillä.

Tia on ehtinyt tanssia kaikenlaista afrokuubalaisista tansseista kaupallisiin lajeihin. Vaikka tanssikurssien nimet ovat vaihtuneet, on uusiin ihmisiin päässyt tutustumaan jokaisella kurssilla.

– Kun vähän tutustuu ihmisiin, niin on tuttu ja turvallinen ympäristö nauraa itselleen sekä riemuita onnistumisista.

TIA SUOSITTELEE

Kesän kurssit alkavat 27.5.

MINUN FABRIKANI

“KOTIMATKALLA TUNNELMA ON AINA KÄÄNTYNYT PÄÄLAELLEEN”

Parisalsa on Eveliina ja Ville Virkille satavarmasti onnistunut treffi-ilta.

“OLIN KILTTI TYTTÖ PITKÄÄN, MUTTA ENÄÄ MINUN EI TARVITSE MIELLYTTÄÄ KETÄÄN MUUTA KUIN ITSEÄNI”

Kirsti Ristimäki löysi intohimonsa uudestaan aikuisena.

“NYT ON KYSE MINUN LIIKKEESTÄNI”

Liisa Mustanoja ei tarvitse enää paria tanssiakseen.