MINUN FABRIKANI

“KOTIMATKALLA TUNNELMA ON AINA KÄÄNTYNYT PÄÄLAELLEEN” – PARISALSA ON EVELIINA JA VILLE VIRKILLE SATAVARMASTI ONNISTUNUT TREFFI-ILTA

Teksti: Roosa Jarkko

Ville Virkki, 42, ja Eveliina Virkki, 37, ovat pitkän linjan parisalsaajia. Heillä molemmilla on historiaa eri harrastuksista yhdessä ja erikseen, mutta säännöllisiä yhteisiä harrastuksia heillä ei ennen parisalsaa ollut.

Ville saa kunnian salsaharrastuksen aloittamisesta. Eveliina oli ehdottanut lavatansseissa käymistä parin yhteiseksi harrastukseksi, mutta Ville koki, että valssi ei napannut. Ville ihastui kuubalaisrytmeihin ollessaan vaihto-opiskelemassa Floridan Miamissa.

– Siellä ihmiset saattoivat pistää salsaksi keskellä koulun aulaa. Musiikki oli mukaansatempaavaa ja energistä, Ville muistelee.


Eveliina ja Ville Virkki ovat harrastaneet parisalsaa useita vuosia.

Eveliina ja Ville aloittivat Salsa Housen alkeiskurssilla tammikuussa 2018. Vuonna 2021 toiminta siirtyi Salsa Houselta nykyiselle Fabrikalle.

– Alussa uudet rytmit ja niihin tanssiminen tuntuivat vaikeilta, ja mietin miten tätä voi ikinä oppia, Eveliina muistelee huvittuneena.

– Itse muistan ekoilla tanssitunneilla miettineeni, miten yksinkertaisen rytmin taputtaminen ja kävely yhtäaikaa voikaan olla näin haastavaa, Ville sanoo.

Salsakoulun opetus tarjosi kuitenkin alusta asti myös onnistumisen kokemuksia. Salsa Housen ja sittemmin Fabrikan opetusmetodit pyrkivät takaamaan sen, että kuka tahansa suomalainen pääsee sisään kuubalaisten rytmien maailmaan. Alkeiskursseille tulijoiden ei tarvitse osata liikuttaa kroppaansa eikä ymmärtää rytmeistä mitään. Opetuksessa painotetaan rytmin omaksumista ja tanssista nauttimista, jotta tanssi olisi ensiaskeleista asti hauskaa.

Eveliina ja Ville painottavat sitä, että uuden rytmin omaksumiseen menee aikaa ja pitää luottaa prosessiin. Oppimista kuitenkin tapahtuu koko ajan. Pari kokee sen innostavan ja koukuttavan salsaan joka kerta vain enemmän.

– Kannattaa myös avata suunsa, jos joku asia tuntuu haastavalta. Se yhdistää tanssiporukkaa, kun jotain tunnilla opittua pohditaan porukalla, Ville kannustaa.

– Minua jännitti alussa esimerkiksi parinvaihto. Tunneilla kuitenkin varmistettiin, että tarvittavat askeleet olivat hanskassa, mistä sain rohkeutta ja luottoa kokeilla myös muiden kuin oman parin kanssa tanssimista, Eveliina kertoo.

– Pareja vaihtaessa on arvokasta, että näkee ja tuntee miten muut tanssii. Silloin saa myös muilta oppilailta vinkkejä, Ville lisää.


Parisalsa rentouttaa ja tuo kaivatun yhteisen hetken kiireisen arjen keskellä.

Sekä Eveliina että Ville ovat molemmat hotellialan rautaisia ammattilaisia. Eveliina on Tampere Dream Hostel Oy:n toimitusjohtaja ja Ville on hotellinjohtaja Yliopistonkadun toisella puolella, Courtyard by Marriott Tampere Cityssä. Kiireisen työn lisäksi heillä on kolme lasta ja omat harrastuksensa.

– Parisalsa on matkustelun rinnalla ainoa yhteinen harrastuksemme. Saamme sen avulla tärkeät pari tuntia yhteistä aikaa arjen keskelle, Virkit kertovat.

Virkit käyvät parisalsakurssilla joka viikko Valkeakoskelta asti. Lähtiessä tunnelma voi olla joskus kireä, koska mielen päällä ovat viikon työt ja muut velvollisuudet. Matka rakkaaseen harrastukseen on pitkä, eikä aina jaksaisi lähteä.

– Kotimatkalla tunnelma on kuitenkin kääntynyt päälaelleen. Autossa jutellaan, että hitsi kun oli taas kivaa, Ville kertoo, ja Eveliina komppaa.

– Nykyään lähteminenkin on helpompaa, kun tietää, että tanssi täyttää kehon hyvällä energialla, Ville lisää.


Salsamusiikki menee kroppaan ja nollaa aivot, Ville kuvailee.

Parisalsa vetää Villeä ja Eveliinaa Fabrikalle viikosta toiseen. Mikä parisalsassa sytyttää?

– Kuubalainen musiikki on tosi energisoivaa, Eveliina sanoo.

– Täällä tulee yhteisöllinen olo. Miesten pukkarissakin lentää hyvä läppä, Ville kertoo nauraen.

Lisäksi Fabrikan parisalsan laadukas opetus vetää puoleensa. Ville ja Eveliina kokevat, että osa kipinää on myös se, kun huomaa kehittyvänsä.

Kuubalaiseen kulttuuriin kuuluu se, että kaikki tanssivat. Erityisesti miehet. Eveliina ja Ville ovat molemmat sitä mieltä, että parisalsan selkeä viejän ja seuraajan dynamiikka on virkistävää. Ville saa kukkoilla ja Eveliina heittäytyä vietäväksi.

– Tanssiessa joutuu käsittelemään myös kehtaamisen ja heittäytymisen tematiikkaa. Tuntuu, että suomalaisena miehenä tarvitsee pienen sysäyksen avoimempaan vuorovaikutukseen. Kaipaan itsekin lisää rohkeutta omaan itseilmaisuuni, Ville kuvailee tuntemuksiaan.


Hyvä porukka on osa parisalsaharrastuksen viehätystä. Eveliina ja Ville kuvattiin Hiedanrannassa yhdessä muiden Fabrikan parisalsaajien kanssa.

Viikoittainen parisalsan harjoittelu virkistää niin kroppaa kuin mieltä. Ville pelaa aktiivisesti myös pallopelejä.

– Salsan liikunnallisuus on erilaista. Tunnilla tulee hiki, kun tampataan askeleita, mutta treenin jälkeen lihakset eivät ole ihan poikki ja voimattomina kuten futis- tai korismatsin jälkeen. Se musiikki menee kroppaan ja nollaa aivot, Ville kuvailee.

Parisalsa on tuonut sisältöä myös parin toiseen yhteiseen harrastukseen: matkustamiseen. Eveliina ja Ville ovat olleet esimerkiksi Prahassa salsatunnilla sekä salsabileissä. Kuubalaista salsaa tanssitaan ympäri maailmaa ja lajin harrastajat voivat hypätä klubille missä vain.

– Salsa tarjoaa aktiivista tekemistä lomamatkalle, mistä me pidämme.

Parin harrastus herättää ihastusta myös lähipiirissä ja uusissa tuttavissa.

– Moni ihastelee meidän tanssiharrastusta, ja jotkut kertovat itse haaveilevansa parisalsan aloittamisesta, Eveliina sanoo.

– Helposti ajatellaan, että pitäisi osata jo tanssia, jotta voi tulla parisalsan alkeiskurssille. Se tuntuu vinksahtaneelta, sillä sitä vartenhan alkeiskurssit ovat, että siellä opetellaan, Ville huomauttaa.

EVELIINA JA VILLE SUOSITTELEVAT

Kesän parisalsakurssit alkavat 28.5.

MINUN FABRIKANI

“OLIN KILTTI TYTTÖ PITKÄÄN, MUTTA ENÄÄ MINUN EI TARVITSE MIELLYTTÄÄ KETÄÄN MUUTA KUIN ITSEÄNI”

Kirsti Ristimäki löysi intohimonsa uudestaan aikuisena.

“NYT ON KYSE MINUN LIIKKEESTÄNI”

Liisa Mustanoja ei tarvitse enää paria tanssiakseen.

“YKSIN EI TÄÄLLÄ TARVITSE VEIVATA”

Tia Lilius löysi tanssitunnilta ihania ystäviä.